تست استعداد یابی گاردنر و هوش های چندگانه
استعداد موهبتی طبیعی در هر فرد است. تست استعداد یابی گاردنر به دلیل نگاه جامع خود نسبت به قابلیت ها و استعدادهای افراد می تواند مبنایی برای کشف و رشد پتانسیل های درونی و ذاتی افراد در نظر گرفته شود. گاردنر، نخستین دانشمندی تلقی می شود که تمامی افراد را داری توانایی های عقلانی دانسته و ادعا می کند، این توانایی ها جهت دهنده چگونگی یادگیری و پردازش اطلاعات در زندگی روزمره هستند. گاردنر، هوش را ناشی از تفاوت افراد در فرایند یادگیری می داند و معتقد است که هوش را نمی توان به صورت کلی اندازه گیری کرد بلکه به صورت بخش هایی مشخص قابل اندازه گیری است. وی ابعاد هوش را در قالب نُه زمینۀ «هوش منطقی- ریاضی، زبانی- کلامی، فضایی- دیداری، موسیقیایی، بدنی- جنبشی، درون فردی، میان فردی، هستی شناسانه و طبیعت گرایانه» معرفی کرد. در ادامه نگاهی اجمالی به این هوش ها خواهیم داشت.
تست استعداد یابی گاردنر چه ابزاری است؟
تست استعداد یابی گاردنر، می تواند ابزاری برای استعداد یابی کودکان، خودآگاهی و درک خویشتن افراد خصوصا نوجوانان و جوانان تلقی شود. وجه بارز ویژگی این تست، آن است که معتقد است انسان موجودی تک بعدی نیست و دارای ظرفیت های متعدد هوشی می باشد؛ بنابراین برای شکوفاسازی توانایی های بالقوه وی می توان برنامه ها و راهکارهای جامعی را مدنظر داشت و به وسیله طراحی فرصت ها و تجارب یادگیری و ایجاد فضایی جهت کشف استعدادها، تصویری جامع تر و واقع بینانه تر از قابلیت های فرد ارائه کرد.
هوش منطقی- ریاضی
هوش «منطقی- ریاضی» در تست استعداد یابی گاردنر، شامل توانایی درک نظام های منطقی، استدلال قیاسی، تفکر منطقی، برقراری ارتباط میان اطلاعات متنوع براساس الگوهای منطقی و بازی های قانونمند است.
هوش زبانی- کلامی
هوش «زبانی- کلامی»، به توانایی استفاده از زبان، حساسیت به دستورالعمل و معنای کلمات اشاره دارد.
هوش فضایی- دیداری
هوش «فضایی- دیداری» به توانایی بازنمایی های گرافیکی و ترسیمی از طریق رسانه های بصری اشاره دارد؛ افرادی که دارای این هوش هستند از نقاشی، مدل سازی و بازتولید اشیا به صورت اشکال بصری لذت می برند.
هوش موسیقیایی
هوش «موسیقیایی»، که به توانایی بازشناسایی الگوهای آوایی توسط فراگیران اشاره دارد.
هوش بدنی- جنبشی
هوش «بدنی- جنبشی»، شامل مهارت های حرکتی ظریف مانند نوشتن، نقاشی و نیز تحرک و حرکت های بدنی و همچنین تسلط بر عملکردهای فیزیکی است؛ این هوش وسیله ای برای درک جهان خارج تلقی می شود.
هوش میان فردی
هوش بعدی در تست استعداد یابی گاردنر، هوش «میان فردی» است که به توانایی کار کردن و تشریک مساعی با دیگران در یک گروه کوچک و توانایی برقرار کردن ارتباط به صورت زبانی و غیرزبانی با افراد دیگر اشاره دارد؛ این هوش به استعداد درک و واکنش نسبت به خلق ها، سرشت ها، نیات و علایق دیگران نیاز دارد.
هوش درون فردی
هوش «درون فردی»، به توانایی شناخت درست از خود اشاره داشته، شامل دانش درباره نقاط قوت و ضعف، انگیزه ها، اهداف، احساسات درونی، ترس ها و هیجان ها و داشتن پرسش های جدی درباره ابعاد مهم زندگی است.
هوش طبیعت گرایانه
در تست استعدادیابی گاردنر، افرادی که دارای هوش «طبیعت گرایانه» هستند در شناسایی و طبقه بندی گونه های مختلف گیاهان و جانوران مهارت بالایی دارد و می تواند گونه ها را تشخیص دهد و آنها را در واژه های علمی پذیرفته شده به صورت رسمی دسته بندی کند و ممکن است استعداد مراقبت کردن، رام کردن و ارتباط برقرار کردن با سایر موجودات زنده را نیز داشته باشد.
هوش هستی شناسانه
شواهد هوش «هستی شناسانه» در فیلسوفان، روانپزشکان و روحانیون دیده می شود. در واقع افراد دارای این هوش از گفتگو درباره تاریخ و فرهنگ باستانی لذت می برند. آنها به عنوان فیلسوف هستی گرا بر این باور هستند که من چیزی هستم که فکر می کنم.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!